Kontaktirajte me in si zagotovite posvetovanje! +49 (0) 172 101 48 20 | info@webconsulting-stuhec.com | skype: karolinastuhec

Blog - spletni marketing - webconsulting Stuhec

Optimizacija spletnih strani za iskalnik Google: Je vaše spletišče optimalno prepoznavno v Googlu?

Merila za najboljše uvrstitve na Googlu

Preko spleta lahko pridobite nove stranke le, če vas stranke s spletnimi iskalniki lahko tudi najdejo. Izključno merilo za prepoznavnost vaše spletne strani/vašega spletišča je predvsem pozicioniranost spletne strani v Googlu, saj si večina ljudi ogleda le zadetke na prvi strani.

Google je danes najuspešnejši spletni iskalnik na svetu in najbolj priljubljen spletni iskalnik tudi v nemško govorečem prostoru
Nemčija (2015): 94,97 %
Avstrija (2014): 95,6 %
Švica (2014): 95,1 %
V drugih evropskih državah je položaj podoben: tamkajšnji tržni delež znaša 92,8 %.

Število obiskovalcev na določeni spletni strani lahko dosežete, če s pravilnimi pojmi med najdenimi rezultati dosežete višjo pozicijo. Kdor je pri Googlu na prvem mestu, pridobi največ novih strank. Pozicijo svojih spletni strani lahko izredno izboljšate, če upoštevate nekaj pravil in načel.

 

Pregled vsebine:
Raziskovanje ključnih besed
Optimizacija besedil za Google in druge spletne iskalnike
Meta oznake za dobro uvrstitev na seznam zadetkov na spletnih iskalnikih
Povezave

Razlaga pojmov:
Spletno mesto ali spletišče obsega vse spletne strani (strani HTML) in morebitne dokumente za prenos, ki jih posamezna oseba ali podjetje objavi na spletu pod določeno domeno.
Spletna stran je HTML-dokument, ki se nahaja na spletu. Iskalniki za rezultat iskanj večinoma izpišejo seznam spletnih strani. Vsaka spletna stran ima URL naslov, ki definira njeno lokacijo na spletu (npr. http:spletna-strategije.com/internationalizacija je spletna stran, ki pripada spletnemu mestu www.spletna-strategija.com).

Podrobna predstavitev najpomembnejših meril za najboljše uvrstitve na Googlu in drugih iskalnikih

Besedila za vaše spletišče naj bodo napisana predvsem za vašo ciljno skupino, torej za uporabnike, kajti ravno oni so tisti, ki kupujejo vaše izdelke ali koristijo vaše storitve. V prvi vrsti morate biti pozorni na to, da pred optimizacijo besedila izberete pravo ključno besedo: Po katerih pojmih bo vaša ciljna skupina iskala vaše posamezne spletne strani?

Raziskovanje ključnih besed

Z naslednjimi pripomočki lahko poiščete ključne besede, ki jih uporabniki pogosto vpišejo v iskalnik:
•    Google Suggest: V iskalno polje iskalnika Google vnesite svojo temo ter si oglejte predloge. Besede in kombinacije, ki se prikažejo, predstavljajo pojme, po katerih uporabniki pogosto iščejo in se Googlu zdijo merodajni. Zabeležite si jih.
Google Suggest - raziskovanje ključnih besed
•    V forumih, družbenih medijih ali spletnih trgovinah poiščite sopomenke in kombinacije besed, ki se skladajo z vašim geslom in po katerih bi interesenti lahko iskali. Prav tako poglejte, kaj glede teh pojmov pravi Google Suggest in si vse zabeležite.
•    Načrtovalnik ključnih besed Google AdWords - Keyword-Planer: Da bi ugotovili, katere zabeležene ključne besede so resnično pomembne, lahko uporabite Google načrtovalnik ključnih besed.

Google načrtovalnik ključnih besed

Izberite dobičkonosne ključne besede

Ko najdete ključne besede, zberite in ocenite najdene te iskalne pojme. Ključne besede razvrstite po pomembnosti. Premislite tudi, ali spletni uporabniki iščejo izdelek/storitev ali pa le brezplačne informacije ter kakšen potencial za uspeh in prednosti v primerjavi s konkurenco imajo izbrane ključne besede. Tudi če pojem ni iskan tako pogosto, lahko prispeva k večjemu številu uporabnikov spletišča, ki lahko predstavljajo potencialne kupce.

Naš namig: Vsako podstran vašega spletišča optimirajte za eno do največ pet ključnih besed, saj več ključnih besed zmanjšuje pomembnost teh na določeni spletni strani. Ravno pojmi, po katerih se povprašuje manj, so lahko za vas posebej zanimivi. Konkurenca namreč pogosto še ni tako velika, zato imate boljše možnosti, da vas vaša ciljna skupina z iskalnikom Google najde na prvi strani!
 

Optimizacija besedil za Google in druge spletne iskalnike

Po izboru ustreznih klučnih besed, je pomembno, da pri sestavljanju ali optimizaciji besedila upoštevate naslednja merila:

Vsebinska struktura

Besedilo SEO mora biti vsebinsko pregledno in strukturirano. Potrebno je upoštevati osnovna načela pisanja besedil.

Uporaba naslovov

Spletni iskalniki in bralci bodo tematiko in vsebinsko strukturo lažje dojeli, če uporabljate naslove. Ključnega pomena pri optimizaciji spletnih strani je zavedanje podjetja, da iskalniki vidijo le izvorno kodo spletne strani. Pomemben del izvorne kode za iskalnike so HTML naslovi, pri čemer morate obvezno upoštevati pravilno vključitev HTML naslovov. Na posamezni podstrani naj bo samo en naslov H1, pred naslovom H2 ne sme biti naslova H3 itn. V idealnem primeru boste ključne besede vključili v naslove, pri tem pa bodite pozorni, da bodo le-ti dobro čitljivi.

Gostota ključnih besed

Merodajna ključna beseda ali sopomenka se mora v besedilu pojaviti večkrat. V idealnem primeru ključne besede vključite v naslov H1 ali vmesne naslove, v uvodni stavek oz. dražilnik ter v tekoče besedilo. Merodajno ključno besedo ali sopomenko uporabljajte varčno in smiselno (!) ter pri tem bodite pozorni na dobro čitljivost. Google vedno večjo vrednost pripisuje kakovosti in najvišje uvrsti tiste strani, ki so za uporabnika najbolj merodajne. Besedila, ki so zasičena s ključnimi besedami, so težko berljiva. Raje vključite eno ali dve daljši ključni besedi (daljši iskalni pojem).

Količina besedila

Besedilo, optimizirano za Google, naj bi vsebovalo najmanj 200 besed. V nasprotnem primeru z vidika spletnih iskalnikov ni zares merodajno za ključno besedo. Daljši članki so v najdenih rezultatih običajno uvrščeni na precej višje pozicije kot krajša besedila. Pomembno je, da je članek ustrezno oblikovan ter da bralec v njem najde rdečo nit.

Označene besede

Nekatere besede označite na primer s krepko ali poševno pisavo, s čimer poudarite pomembne pojme ali stavke. Vendar pazite, da ne boste z označenimi besedami vsiljivi oziroma da ne boste z njimi pretiravali.

 
Multimedijske vsebine

Google in drugi spletni iskalniki spletišča z multimedijskimi vsebinami ocenijo bolje kot spletne strani, ki vsebujejo zgolj besedila. Poskusite torej vključiti slike, video predstavitve in druge vsebine. Boljšo uvrstitev lahko dosežete zlasti z ustvarjalnimi vsebinami z YouTube, ki je del Googla. Pri objavi multimedijskih vsebin morate upoštevati dodatna merila SEO, npr. opis slike s pomočjo dodajanja nadomestnega besedila (ALT-atribut).
Z ALT-atributom lahko označite slikovne grafike znotraj dokumenta HTML. Če se slika iz določenih razlogov ne prikaže, ALT-atribut namesto slike poskrbi, da se prikaže vneseno nadomestno besedilo. Spletni iskalniki uporabljajo ta atribut za prepoznavanje vsebine slike, ker slikovnih datotek praviloma ne morejo analizirati.
Smiselno je dodati nadomestno besedilo in stran oblikovati brez ovir, tako da lahko npr. slabovidni ljudje uporabijo funkcijo, ki besedilo pretvori v govor. Odlične vsebine, dodane slikam, so izredna priložnost za povečanje števila obiskov spletišča. Poleg tega lahko z dobro vidnimi napisi pod slikami močno povečate pomen svojih tem in ključnih besed.

Pravopis in slovnica

Posamezne napake ne vplivajo občutno na uvrstitev SEO, če pa se pravopisne in slovnične napake pojavljajo pogosto, lahko močno vplivajo na pozicijo, ki jo dosežete s spletnimi iskalniki. S preveliko količino napak boste naredili slab vtis, ki se zavestno ali nezavestno prenaša na uspeh podjetja.

Ko je vaše besedilo optimizirano za Google, morate pri objavi upoštevati določene dejavnike, da ga bodo spletni iskalniki hitreje našli.

Kratek, razumljiv in »govoreč« URL-naslov

URL, kratica za Uniform Resource Locator oziroma enolični krajevnik vira, je naslov spletnih strani. URL-ji so pomemben sestavni del on-page optimizacije. Če uporabite nečitljive URL-je kot »www.beispielsite.de/?p=node/107«, boste spletnim iskalnikom otežili pregledovanje vsebin. URL-ji, ki ne povedo ničesar oziroma vsebujejo komaj razumljive besede ter znake, pa so neprijazni tudi do spletnih uporabnikov. Kratek, razumljiv in »govoreč« URL spletnemu iskalniku in uporabniku pove, za kaj gre v vašem besedilu. V besedilo URL-ja sodijo merodajne ključne besede. Izogibajte pa se mašilom.

Meta oznake za dobro uvrstitev na seznam zadetkov na spletnih iskalnikih

Meta oznake ali "Meta Tags" so del izvorne kode spletne strani. Poznamo tri meta oznake, ki vplivajo na rezultate spletnih iskalnikov: naslov (TITLE), opis strani (DESCRIPTION) in ključne besede (KEYWORDS). V izvorni kodi spletne strani jih najdemo zapisane na naslednji način:
<title>Naslov strani</title>
<meta name="keywords" conten"=ključna beseda1, klučna beseda2,...">
<meta name="description" conten"=privlačen, krajši opis strani">

Meta označba TITLE ali naslovna značka

Pomembna je tudi odločitev, kakšen naj bo naslov spletne strani (pri tem ne gre za naslov članka!). Naslov strani HTML vidite zgoraj v naslovni vrstici. Informacija v meta označbi TITEL mora čim bolje opisati stran. Spletni iskalniki ta podatek selektivno preberejo in ocenijo, zato mora obvezno vsebovati najpomembnejšo ključno besedo strani. Poleg tega se informacija, ki je vpisana tukaj, pojavi v rezultatih spletnih iskalnikov.

Meta DESCRIPTION in meta KEYWORDS

Meta DESCRIPTION je opis, ki je v rezultatu spletnega brskalnika viden pod naslovom strani. To je prvo besedilo, ki ga bralec vidi v zvezi z vašo spletno stranjo, in pogosto se že tukaj odloči, ali bo na članek kliknil ali ne. Google ključnih besed iz meta opisa ne upošteva pri uvrstitvi, vendar pa meta opis pozitivno vpliva na število obiskov, če je oblikovan privlačno in vsebuje iskalni pojem.
V tem opisu z največ 160 znaki (več jih Google ne prikaže) ustrezno pojasnite, o čem govori vaš prispevek. V meta opisih in naslovnih značkah naj bi bili vsebovani ustrezni ciljni iskalni pojmi in sopomenke.
Meta označba KEYWORDS za ključne besede je včasih predstavljala dobro možnost vplivanja na uvrstitev, že nekaj let pa Google teh podatkov ne upošteva več pri analizi, razen v primeru vzbujanja negativne pozornosti. Če je označba nasičena s prevelikim številom pojmov ter z manipulativnimi pojmi, je ocenjena kot poskus neželene »elektronske pošte«. Naš namig: pustite jo raje prazno.
Če navedete ključne besede v označbi meta KEYWORDS, se morate ravnati po vsebini posamezne strani, kar pomeni, da morajo biti ključne besede vsebovane na tej strani.
Na spletišču ne sme biti podvojenih podstrani, podatki v metaopisih in naslovnih značkah pa morajo biti na vsaki strani individualni.

Povezave

Vključite povezave, vendar ne pretiravajte! Ena do dve povezavi na zunanje strani zadoščata, če so tam na voljo dodatne informacije v zvezi z vašo tematiko. Pri povezavah pazite, da besedilo povezave NI sestavljeno iz ene same ključne besede. Vedno označite več delov stavka, na primer tudi besedo pred geslom in za njim.

Ravno Google redno prilagaja svoj iskalni algoritem in spreminja pravila SEO. Da bi lahko razumeli, kako v Googlu doseči boljšo uvrstitev, moramo najprej razumeti, kako Google preiskuje in analizira splet, kar je lepo pojasnjeno v tem videu:

Izvorni članek: Google Suchmaschinen-Optimierung: Ist Ihre Webseite Google-freundlich?

Pojdite v korak s časom in ostanite dovolj prožni, da boste lahko svoje procese in ponudbo prilagodili novim trendom.
Z našim SEO svetovanjem vam bomo pokazali, kako se, v skladu z zahtevami časa, strateško lotite optimizacije spletnih iskalnikov in kako lahko sami optimalno vplivate nanjo – vključno s transparentnim kontrolingom primerjave stanja prej in potem!
Se želite dogovoriti za osebni pogovor ali imate dodatna vprašanja?

Veseli bomo, če nas boste poklicali na telefonsko številko +49 172 101 48 20 ali nam poslali elektronsko pošto na naslov info@webconsulting-stuhec.com
Imate dodatna vprašanja v zvezi z besedili SEO? Ali morda kakšno pripombo? Veseli bomo vaših komentarjev!

 

Komentarji

SEOPRO.si (ni nepreverjeno)

Pozdravljeni,
ste v 2016 se vedno mnenja da metakeywords delujejo? PRav tako me zanima vaše mnenje glede duplicirane vsebine. VEčina trgovin ki ponuja isto robo namreč tudi nosi identične opise produktov. Kako je s tem po vaše? Hvala

Master

Pozdravljeni,

pravilna uporaba ključnih besed v meta keywords zagotavlja zelo majhen prispevek k boljši uvrstitvi v spletnem iskalniku google. Predvsem zaradi pogoste zlorabe. Nepravilna uporaba meta keywords pa ima velik negativen učinek - tudi odstranitev strani iz rezultatov google-iskalnika.

Dupliciranih vsebin se je treba izogibati. Vsaka spletna stran mora imeti edinstveno vsebino, katera je dostopna samo preko ene, edinstvene URL. V nasprotnem primeru ima google problem katero URL uvrstiti na višje mesto v rezultatih. Google vse URL z isto vsebino "kaznuje" z slabšo uvrstitvijo, saj uvršča duplicirane vsebine med nepoštene prakse, katere ga ovirajo pri prizadevanju, da bi našel najboljši možnen rezultat za uporabnika.

Kakše so vaše izskušnje?

Dodaj nov komentar

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
CAPTCHA
Vnesite varnostno kodo captcha.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.