Kontaktirajte me in si zagotovite posvetovanje! +49 (0) 172 101 48 20 | info@webconsulting-stuhec.com | skype: karolinastuhec

Blog - spletni marketing - webconsulting Stuhec

Kako oblikovati naslov, ki "preseneti" možgane

Kako oblikovati naslov, ki "preseneti" možgane

Uporaba nevromarketinga v klasičnem in spletnem oglaševanju

»Nevromarketing je interdisciplinarna veda, ki združuje nevrologijo, psihologijo in ekonomijo. Je relativno novo področje v okviru marketinških raziskav, ki proučujejo senzomotorične, kognitivne in afektivne odgovore potrošnika. Raziskovalci za to uporabljajo tehnologije, ki prikazujejo delovanje in aktivacijo možganov. Funkcijska magnetna resonanca (fMRI) meri spremembe v aktivnostih na različnih predelih in strukturah možganov. Z elektroencefalografijo (EEG) merimo možgansko aktivnost z elektrodami na površini glave oziroma skalpa. Za nevromarketinške raziskave se uporabljajo še pozitronska emisijska tomografija (PET), magnetna encefalografija (MEG), elektromiografija (EMG), računalniška tomografija (CT) in druge...«

Na spletnem portalu »Neurosciencemarketing« sem naletela na članek o oblikovanju reklamnih naslovov, ki »presenetijo« možgane. Tako se npr. v reklamnih napisih za tekilo Patron v angleškem jeziku, namerno oziroma nenamerno uporablja zelo veliko taktik za oglaševanje, ki temeljijo na tako imenovani nevroznanosti. Omenjen primer v angleškem jeziku se glasi “Practice Makes Patrón.” – ''Vaja dela Patrón.''

 

Nadomeščanje besed in podobnih oziroma znanih izrazov, kot je primer ''vaja dela mojstra'', je pogosta tehnika pisanja časopisnih naslovov. Eden izmed primerov v angleščini, je članek z naslovom ''Dom, pameten dom'' (Home, Smart home), ki oglašuje avtomatiziran dom, in pri naslovu lahko vidimo, da v bistvu gre za variacijo reka ''Domek, ljubki domek''(Home, Sweet home).  

Naslov v še večji meri pritegne našo pozornost, ko do menjave besed pride na koncu samega naslova. Menjava vzbudi našo pozornost, ker možgani prepoznajo določen vrstni red besed in nemudoma predvidevajo, katera beseda bi lahko bila naslednja ter hkrati ta predvidevanja primerjajo z realnostjo.

 

Jezikovno neujemanje je tisto, ki pritegne pozornost naših možganov.

 

 

 

 

Raziskovalci centra za tako imenovane nevro-predstave Wellcome Trust  na univerzi v Londonu so ugotovili, da hipokampus deluje kot nekakšen stroj predvidevanj in primerjav ter se odziva na morebitne nepravilnosti, kar se tiče pričakovanj in realnosti.

Torej, če gledamo v začetku omenjeno reklamo, vidimo da beseda Patron nadomesti besedo ''perfect'' in ta sprememba zbudi naše možgane.

Oglas za tekilo Patron je nenazadnje zelo dobro zastavljen, saj večina znamk poudarja besedo ''perfect'', da opiše svoj produkt. Ne le, da nas sam oglas preseneti, v nas sproži tudi razmišljanje o tem, kaj so predvidevali naši možgani. V tem primeru je beseda ''perfect'' del sporočila znamke.

Napišite svoj ''hipokampus'' naslov

"Hipokampus - arhaična (starejša) struktura, ki je globoko v možganih in je najpomembnejša pri procesiranju informacij."

Hipokampus-Wikipedia

Da pritegnete pozornost bralca oziroma stranke, je za oblikovanje naslova najbolje ter hkrati tudi najučinkoviteje uporabiti metodo zamenjave nepričakovanega z nečim že znanim. Slednje je najbolje storiti na koncu samega naslova.

Skupni motivi, slogani ali pregovori vam služijo kot izhodišče za kreativne naslove, s katerimi presenetite vaše stranke. Na primer, dodajte svoje besede v enega izmed znanih slovenskih pregovorov:

Več kot le besede

Naši možgani nenehno predvidevajo ter primerjajo in tako vsako zaporedje, ki nam zgleda znano ali ga predvidevamo, lahko ponovno uporabimo za nek določen namen. Na ta način so lahko uporabljeni videi, slike in mnoge druge stvari.

Zdi se verjetno, da kar nekaj humorja temelji na mehanizmu predvidevanja. Komedijanti skozi svoj šov skrbijo, da gledalci pričakujejo določeno stvar in si izoblikujejo predstavo o njej. Lahko pa pride do tega, da je končna poanta popolnoma drugačna od naših pričakovanj in takrat pride do tako imenovanega ''presenečenja možganov'', in rezultat tega je nasmejana publika.

Originalni članek: How To Write Headlines That Surprise The Brain

 

Uporabljate tudi vi nevromarekting v poslovni komunikaciji? Poznate primere dobre prakse? Vesela bom vaših komentarjev in deljenja izkušenj na to temo.

 

Dodaj nov komentar

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
CAPTCHA
Vnesite varnostno kodo captcha.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.