Kontaktirajte me in si zagotovite posvetovanje! +49 (0) 172 101 48 20 | info@webconsulting-stuhec.com | skype: karolinastuhec

Raziskava in analiza trga na spletu

Raziskava in analiza trga na spletu

Na internet se zatekamo, ko iščemo informacije za osebne in poslovne odločitve. Tudi nakup izdelkov preko interneta je vedno bolj priljubljen. Tako si je dandanes nemogoče predstavljati poslovanje brez uporabe interneta, kateri ponuja svoje komunikacijske, vedenjske, socialne, tržne in tehnološke zakonitosti. Potrebnosti in pomembnosti spletnega marketinga in spletnega poslovanja se zavedajo tudi podjetja.

Za uspešen nastop in poslovanje na internetu je potrebno izdelati spletno strategijo oziroma strategijo spletnega marketinga. Le-ta predstavlja osnovo in ključ do uspešnega spletnega nastopa in vsebuje načrt, kako privabiti obiskovalce, jih integrirati v »zgodbo podjetja«, prepričati k nakupu in jih navdušiti k širjenju izkušnje s prijatelji na družbenih omrežjih. Sodobni online marketing zahteva individualno strategijo spletnega poslovanja in trženja, ki je usklajena s proizvodi / storitvami podjetja.

Kako začeti z razvojem individualne strategije?

Groba struktura spletne strategije zajema naslednje točke:

 • analiza možnosti (ozadje in analiza trenutnega stanja),
 • strategija (določitev ciljev, ciljne publike in tržnega segmenta) in
 • akcija (online marketing načrt, uresničitev in upravljanje).

Za uspešno izdelavo strategije, je ključnega pomena analizira poslovnega področja na katerem podjetje deluje. Podrobna analiza možnosti in trga je tista, s katero se razkrijejo možnosti, ki jih podjetju nudi splet in kaj je primerno za njegov produkt oziroma ponudbo, npr. vsebine na spletni strani ali blogu, spletna trgovina, domena, spletno oglaševanje, družbena omrežja,...

Analiza nam torej omogoča:

 • Pridobitev informacij o stanju na spletnem trgu ter o morebitni konkurenci, ki je že uveljavljena na določenem področju.
 • Natančnejšo oblikovanje in predstavo svojih ciljev delovanja oziroma poslovanja na spletu.

 

V prispevku predstavljamo ključne analize, ki so pomembne za oblikovanje strategije spletnega marketinga:

Analiza spletnega trga

V spletnem marketingu je analiza oziroma opredelitev spletnega trga zelo pomembna, saj lahko le na podlagi relevantnih informacij načrtujemo učinkovit in uspešen nastop na spletnem trgu. Spletni trg predstavlja skupnost ljudi, ki jih vežejo skupni interesi ali dejavnosti oziroma potrebe, ki jih je mogoče zadovoljiti z določenimi izdelki ali storitvami.

Kaj pridobimo z raziskavo spletnega trga:

 • Izognemo se napačni ocenitvi trga.
 • Pridobimo informacije o tem, kaj iščejo spletni uporabniki v povezavi s produktom oziroma storitvami podjetja.
 • Ponudi nam vpogled v trende, ki so prisotni na spletu.

Brezplačna orodja za analizo in opazovanje trga in trendov: Google Alerts, Google Trends, netvibes.com, buzzsumo.com, …

 

Analiza potencialnih strank oziroma ciljne publike

Za podjetje, ki vstopa na določen trg, je bistvenega pomena, da pozna svojo ciljno publiko na spletu ter kakšne informacije oziroma produkte le-ta išče. Prav tako je potrebno analizirati, kaj uporabljajo za iskanje, na primer iskalnike ali družbena omrežja. Na podlagi tega lahko podjetje ugotovi, katere ključne besede uporabljajo pri iskanju, analiza ciljne publike pa pomaga tudi pri tem, da podjetje ugotovi, na kakšne načine je mogoče nagovoriti publiko in kakšen jezik pri tem uporabiti (enostaven, znanstveni, sleng). 

Nasvet: Izdelajte »brand person« ali » resnično persono«

Persona predstavlja skupino uporabnikov, ki imajo skupne interese, podobne vzorce obnašanja pri odločitvah in nakupih, uporabi tehnologij in produktov in podobno. Persone nam omogočijo, da razmišljamo in se obnašamo kot naše stranke.

Persona vzorec:

Persona

 

Analiza ključnih besed

Ključne besede so besede oziroma izrazi, ki jih uporabniki spleta vnesejo v iskalnike z namenom preiskati določeno področje oziroma nišo. Vsaka takšna beseda oziroma izraz je ključ, ki omogoči dostop do določene niše. Če na primer v spletni iskalnik vpišemo izraz ''spletno svetovanje'', nam spletni iskalnik prikaže seznam spletnih strani, katere vsebujejo oziroma so vezane na vneseno ključno besedo. Te strani so za določeno ključno besedo optimirane za iskalnike.

Kaj ugotovimo z analizo ključnih besed:

 • Katere ključne besede so relevantne za produkt/ponudbo podjetja.
 • Kako pogosto so posamezne ključne besede iskane.
 • Katere ključne besede so pomembne za kupce/stranke podjetja.
 • Pod katerimi ključnimi besedami je produkt/ponudba podjetja pozicionirana.

Brezplačna orodja za anlizo ključnih besed: Google Keyword Planner (Google AdSense), Google Search Console, Google Trends,...

 

Analiza konkurence (Google)

Konkurenco podjetju predstavljajo vse spletne strani, ki obravnavajo tematiko izbrane tržne niše. Pri tem pa se pojavlja vprašanje, koliko je teh konkurenčnih spletnih strani in kako močne so pri svojem spletnem nastopu in delovanju. Pri analizi konkurence je najbolje, da podjetje izbere tri do pet najbolj relevantnih konkurentov na spletu. Za analizo spleta in oblikovanje spletne strategije so relevantni samo tisti, ki so dejavni na spletu.

Obstajata dva vidika konkurence, in sicer številčnost ter moč. Kar se tiče številčnosti, število konkurenčnih spletnih strani dobimo s pomočjo spletnega iskalnika Google.com.

Konkurenčne spletne strani so tiste, katere imajo v Titel-Tag in URL klučno besedo katero želite tudi sami uporabiti v naslovu in URL, saj le-te medsebojno konkurirajo v rezultatih spletnih iskalnikov.

Google vam prikaže seznama spletnih strani povezane z vpisano ključno/iskalno besedo.

analiza konkurenze - google search console

 

Za izdelavo strategije je pomembno vedeti še sledeče:

 • Kje in kako konkurenca objavlja reklame na spletu.
 • Kakšna je pozicija konkurence na spletu in družbenih omrežjih.
 • Kako konkurenca komunicira s svojimi fani oziroma sledilci.
 • Kakšne so ocene delovanja konkurence na spletu, ki jih podajajo njihove stranke (amazon,...).
 • Obstajajo na spletu influencerji, ki pišejo o konkurenci.

Pridobljene informacije omogočajo podjetju vpogled v priložnosti na spletu, katerih morebitna konkurenca še ne koristi.

Brezplačna orodja za anlizo konkurenze na google: Google Keyword Planner (Google AdSense), Google Search Console, similarWeb.com, similarTech.com, echobot.de, rivalfox.com,…

 

Analiza trenutnega stanja podjetja na področju spletnega marketinga

Po tem, ko je podjetje naredilo analizo trga, ciljne publike in konkurence, sledi analiza trenutnega stanja samega podjetja na področju spletnega marketinga. Pri tem je potrebno analizirati, kako je podjetje trenutno pozicionirano na spletu oziroma kako dobro so pozicionirane posamezne spletne strani. Potrebno je preveriti trenutno strategijo podjetja, produkta oz. storitve. Analizirati je potrebno informacije o podjetju, ki se pojavljajo na Googlu in drugih iskalnikih, nenazadnje pa je pomembno preveriti tudi trenutno strategijo pridobivanja strank na spletu in kako jo je mogoče izboljšati. Prav tako je potrebno preveriti delovanje in mrežo uporabnikov tako imenovanega influencerja (vplivne osebe) ter se z njim povezati, saj je za podjetje pomemben z vidika deljenja informacij o delovanju podjetja ter s tem tudi privabljanja novih strank oziroma interesentov.

Potrebno je preveriti:

 • Trenutno spletno strategijo podjetja, posameznih produktov/oz. ponudbe.
 • Strategijo pridobivanja strank na spletu.
 • Delovanje in mrežo influencerjev (vplivnih oseb).

 

SWOT analiza

Analizo trga je mogoče opraviti tudi po metodi SWOT, in sicer gre za metodo, pri kateri se rezultati posameznih analiz vnesejo v matriko prednosti, slabosti, možnosti in grožnje. Na podlagi SWOT analize, je prav tako mogoče oblikovati oziroma izdelati strategijo. Uporabi te metode v spletnem marketingu se bomo posvetili v enem od naslednjih člankov.

 

Rezultati analize

Omenjene analize so ključnega pomena, ko se podjetje odloča za vstop na splet (na domačem ali tujem trgu) in nasplošno pri prakticiranju spletnega marketinga. Res, da analiza trga in njegovih sestavnih delov vzame kar nekaj časa, vendar pa je koristna, saj podjetju pomaga, da si oblikuje oziroma dobi jasno in pregledno strukturirano strategijo spletnega marketinga, ki je inovativna, trajnostna in usmerjena v prihodnost delovanja podjetja. Analiza pripomore k oblikovanju strategije, ki je optimizirana za ciljno publiko, prav tako pa omogoča pregled in poznavanje konkurentov ter njihovih prednosti in slabosti. Nenazadnje analize podjetju dajo možnosti reagiranja na morebitne spremembe spleta kot trga. Nudite vaše storitev na spletu v večjezičnem okolju, je pri internationalizaciji potrebno upoštevati spezifičnost tujega trga in njegovih uporabnikov. Veliko koristnih informacij o tujem trgu lahko pridobite z opisanimi analizami in brezplačnimi orodji.

 

 

Pojdite v korak s časom in ostanite dovolj prožni, da boste lahko svoje procese in ponudbo prilagodili novim trendom.
Z našim svetovanjem vam bomo pokazali, kako se, v skladu z zahtevami časa in brezplačnimi orodji, strateško lotite raziskave in analize trga na spletu in kako lahko sami optimalno vplivate nanjo – vključno s transparentnim kontrolingom primerjave stanja prej in potem!
Se želite dogovoriti za osebni pogovor ali imate dodatna vprašanja?

Veseli bomo, če nas boste poklicali na telefonsko številko +49 172 101 48 20 ali nam poslali elektronsko pošto na naslov info@webconsulting-stuhec.com
Imate dodatna vprašanja v zvezi z analizo trga? Ali morda kakšno pripombo? Veseli bomo vaših komentarjev!

 

Dodaj nov komentar

Plain text

 • No HTML tags allowed.
 • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
 • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
CAPTCHA
Vnesite varnostno kodo captcha.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.